Достапни линкови

Хакерски напади и сајбер тревога во Јужна Кореја


Јужна Кореја издаде наредба за „сајбер тревога“ по хакерскиот напад врз официјалните веб-сајтови на претседателството, неколку владини агенции, и некои медиумски сервери. Според владата, идентитетот на хакерите не е познат. Јужна Кореја ја обвинуваше Северна Кореја за претходните сајбер напади.
Овој инциден се совпадна со годишнината од почетокот на Корејската војна која траеше од 1950-1953. Мислења лево на пробиени сајтови тврдеше дека е дело на хакирањето колектив, анонимен. Според поставениот пост се смета дека зад нападот стојат Анонимуси, но оваа група тоа го негираше.
Групата истовремено тврди дека успеала да хакира голем број Северно корејски сајтови, меѓу кои, на новинска агенција КЦНА и весникот "Родонг Синмун."
XS
SM
MD
LG