Достапни линкови

Телеграма од Ленин продадена на аукција за 50 000 фунти


Телеграма од 1917 година испратена од страна на болшевистичкиот лидер Владимир Ленин е продадена на аукција во Лондон за 50 000 фунти. Телеграмата е испратена кратко време по Француската буржоаска револуција и Ленин му ја испратил на францускиот социјалистички поет Анри Гилбекс, на 6 април 1917. Во неа тој говори за неговата намера да се врати во Русија . Текстот на телеграмата Ленин го препишал на рака во 1920 и тоа писмо се продаде на истата аукција за 190 000 долари.
XS
SM
MD
LG