Достапни линкови

Децата со посебни потреби се меѓу најобесправените луѓе во светот


Децата со посебни потреби се меѓу најобесправените луѓе во светот, се наведува во денеска објавениот извештај на Обединетите нации.
Во извештајот, насловен "Состојбата на децата во светот", се нагласува дека за 3 до 4 пати се поголеми шансите овие деца да бидат жртви на физичко и сексуално насилство, се со помала веројатност и се со помали шанси да добијат стручна здравствена заштита.
Во извештајот, исто така, се наведува дека децата со посебни потреби немаат соодветно сексуално образование и се повикува на промена на ставовите, и на подобри социјални услуги за децата со посебни потреби.
XS
SM
MD
LG