Достапни линкови

Извештај на Амнести интернешанал за 2012: бројни злоупотреби и прекршување на човековите праваВо најновиот извештај, Амнести интернешанал документира злоупотреби во 159 земји каде што вели дека „се нанесени од оние власти кои стојат на патот на нивните интереси“. Резултатите се објавени во годишниот извештај „Состојби со човековите права во светот“ за 2012 година. Меѓународната група за човекови права известува за бројни случаи на тортура, лоши затворски услови, и потиснување на слободата на говор. Амнести интернешанал истакнува дека „ сака да гуи увери сите дека имаат алатки за пристап и споделување на информации и спротивставување на власта кога таа се злоупотребува“.
XS
SM
MD
LG