Достапни линкови

САД-пад на верските слободи во светот


Верската слобода бележи пад во многу делови во светот, нотирал последниот извештај на американскиот Стејт Департмент. Американскиот државен секретар Џон Кери кој денеска го објави извештајот за меѓународните верски слободи во минатата година изјави дека трендот е загрижувачки. Во документот е констатиран и глобален пораст на антисемизмот.
Во Кина, Русија, Иран, Саудиска Арабија и Централна Азија најтешко може да се изрази верската слобода. Според извештајот, најчесто авторитарните лидери ја ограничуваат и потиснуваат религиозната практика.
XS
SM
MD
LG