Достапни линкови

Одбележување на Денот на Европа - 9 мај.


Денот на Европа 9.мај со повеќе манифестации ќе биде одбележан во Македонија, во организација на канцеларијата на Еу, амбасадите на членките на ЕУ и Владата. Заменик-претседателот на Владата задолжен за европски прашања Фатмир Бесими ќе биде домаќин на средбата со поранешните вицепремиери за европски прашања,а ќе биде организаира и „ЕУ појадок“ на кој вицепремиерот Бесими и неговите поранешни колеги ќе имаат средба со амбасадорите од земјите-членки на ЕУ.
По повод денот на Европа и Денот на Победата ќе биде положено цвеќе пред споменикот на Методија Андонов Ченто, а граѓаните ќе може да ги посетат и Фестивалот на кратки филмови и изложбата на фотографии во Кинитеката ан Македонија
Денот на Европа ,9.мај,востановен е како ден на сеќавањето на декларацијата на францускиот министер за надворешни работи Роберт Шуман од 1950 година,што се смета за прв официјален чекор во настанувањето на денешната ЕУ.
XS
SM
MD
LG