Достапни линкови

Узбекистан со популација над 30 милиони


Узбекистанската национална статистичка агенција соопшти дека популацијата во земјата ја надминала бројката од 30 милиони лица. Според нив, популацијата на 1 јануари годинава била 29 994 милиони, при што во првиот квартал биле родени 81 000 бебиња.
Од агенцијата наведуваат дека во однос на родовите нацијата е подлена на 50 отсто мажи и 50 отсто жени, при што над 51 отсто од населението живее во урбани средини.
XS
SM
MD
LG