Достапни линкови

Меѓународен ден за слобода не мадиумите - протест и во Македонија


Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници на Македонија упати повик до интернет медиумите по повод Меѓународниот ден на слободата на печатот, да ги „затемнат“ своите медиуми и на тој начин да го искажат протест „поради опасните тенденции со нов закон за медиуми да се внесе информативен мрак на Интернет!?“ Имено, целта на Светскиот ден на Слобода на медиумите е да се упатат повици за обрнување внимание на фундаменталните прва за слободата на изразување . 3 Мај беше прогласен за Светски ден на медиумите на Генералното Собрание на Обединетите нации во 1993 година. Комитетот за заштита на новинарите во меѓувреме го реализираше својот годишен список на земји каде има најмногу убиства на новинари и каде владите не се справиле со криминалните дела. Во годишниот индекс на прво место е Ирак, по што следат Сомалија, Филипините,Шри Ланка, Колумбија, Авганистан, Мексико, Пакистан, Русија и Бразил.
XS
SM
MD
LG