Достапни линкови

Денеска е светски ден на Слобода на медиумите


Денеска се одбележува Светскиот ден на Слобода на медиумите, кој има за цел да се упатат повици за обрнување внимание на фундаменталните прва за слободата на изразување .3 Мај беше прогласен за Светски ден на медиумите на Генералното Собрание на Обединетите нации во 1993 година.Во годишниот извештај на Амнести Интернеишанал се наведува дека сириските бунтовници и режимот се одговорни за убиствата во таа земја. Комитетот за заштита на новинарите во меѓувреме го реализираше својот годишен список на земји каде има најмногу убиства на новинари и каде владите не се справиле со криминалните дела. Во годишниот индекс на прво место е Ирак, по што следат Сомалија, Филипините,Шри Ланка, Колумбија, Авганистан, Мексико, Пакистан, Русија и Бразил.
XS
SM
MD
LG