Достапни линкови

Бугајски-Македoнија се соочува со сериозни тестови


Американскиот политички аналитичар и директор на Центарот за стратешки и меѓународни студии, Јануш Бугајски изјави дека Македонија се соочува со сериозни тестови по нејзината стабилност како резултат на пролонгирање на спорот за името и состојбата со меѓуетничките односи. Бугајски во интервју за списанието на албански јазик „Шења“ рече дека проблем претставува праксата на користење на национализмот за обезбедување поддршка од јавноста за доаѓање и останување на власт.
Според него, евентуалната политичка нестабилност и проширувањето на тензиите ќе има негативно влијание кај сите соседни држави.
XS
SM
MD
LG