Достапни линкови

Индија одби да патентира лек за рак на Новартис АГ


Врховен суд на Индија отфрли да го признае патентот на лекот за рак на подобрената верзија Гливец - одлука која има глобални импликации. Швајцарската компанија за производство на лекови Новартис АГ побара патентирана заштита на подобрената верзија на овој лек против леукемија.
Патентниот завод на Индија го отфрли барањето со образложение дека лекот е само ажурирана верзија на претходната производ. Пресудата значи дека многу поевтини генерички верзии на лекот ќе може да произведуваат.
XS
SM
MD
LG