Достапни линкови

БРИКС со договор за основање на банка за развој


Лидерите на земјите членки на БРИКС на Самитот во Дурбан
Земите членки на БРИКС на Самитот во Дурбан начелно се договориле за основање банка за развој. Јужно африканскиот претседател Јакоб Зума извјави дека почетниот капитал на банката ќе биде одржлив и доволен за ефективно финансирање на инфраструктурата. Според него, банката на земјите членки на БРИКС ќе им помогне да го спречат кратокорочниот ликвиден притисок, ќе обезбеди взаемна поддршка и натамошно зајакнување на финансиската стабилност.
Зума смета и дека банката ќе придонесе за зајакнување на глобалната финансиска мрежа и ќе ги дополни постојните меѓународни договори .
XS
SM
MD
LG