Достапни линкови

Претрес на стотици невладини во Русија


Шефот на Меморијал Александар Черкасов
Руските власти извршиле претрес на канцелариите на стотици невладини организации, меѓу кои и оние на Меморијал, една од најстарите организации за човекови права во земјата. Шефот на Меморијал Александар Черкасов изјави дека обвинителите пристигнале со претставници од друг одел, без да каже конкретно од кој. Според него, претресот бил со цел да се провери дали организациите работат согласно законите.
Рускиот Совет за човекови права соопшти дека бил извршен претрес во околу 2000 невладини.
XS
SM
MD
LG