Достапни линкови

Ксенофобијата и радикалниот национализам на високо ниво во Русија


Логото на центарот Сова
Московскиот центар Сова соопшти дека нивото на ксенофобија и радикален национализам во земјата останал на високо ниво и во минатата година. Во нивниот извештај за 2012 година е наведено дека 19 лица загинале, а 187 биле повредени во Русија, како резултат на напади поврзани со говор на омраза. Според извештајот, радикалните националисти не таргетираат само индивидуи кои не се од словенско потекло, туку и активисти кои се против расизмот и претставници на сексуалните малцинства и нивните поддржувачи.
XS
SM
MD
LG