Достапни линкови

Европскиот парламент ќе го отфрли предлог буџетот на ЕУ?


Европскиот парламент денеска ќе дебатира за предлог 7 годишниот буџет на Европската Унија, кој изнесува 960 милијарди евра, а го договорија лидерите на самитот во минатиот месец. Сите поголеми партии во парламентот најавија дека ќе го отфрлат предложениот буџет. Парламентарците бараат модерен и транспарентен буџет со голема флексибилност за пренамена на фондовите за одредени проекти. Доколку буџетот биде одбиен, Европскиот парламент и претставници на владите на земјите членки ќе преговараат за компромисен предлог.
XS
SM
MD
LG