Достапни линкови

Извршено жребувањето за локалните избори


Државна изборна Комисија (ДИК) врши жрепка за утврдување на редоследот на кандидатите на гласачкото ливче за локалните избори 2013 година
ДИК на денешната јавна седница го изврши дополнително жребување за утврдување на редоследот на гласачкото ливче за локалните избори на кандидатите на политичките партии кои поднеле листи за членови на совети и на кандидати за градоначалници во дополнителниот рок до 8 март на полноќ. Во дополнителниот рок се пријавиле СДСМ со нивните коалициски партии, Либерална партија, Движење за национално единство на Турците и Републиканска алијанса.
Пред жребувањето седницата ја напушти членот на ДПА Бедредин Ибраими, а не присуствуваше и потпрестедателот на комисијата од ДУИ Субхи Јакупи. Ибраими побара разрешување на судиите од Управниот суд кои ја донесоа одлуката со која на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ им е овозможено на изборите во Струга и Кичево да одат со заеднички листи. Според него, со ваквите решенија е суспендирано правото и правната држава и во овој случај функционирала партиската држава, партиската државна изборна комисија и партискиот управен суд.
XS
SM
MD
LG