Достапни линкови

Одложена обновата на преговорите за кипарското прашање


Никос Анастасиадес, претседател на Кипар
Претседателот на Комисијата за надворешни работи на кипарскиот парламент Авероф Неофиту изјави денеска дека обновата на преговорите за решавање на кипарското прашање се одлага на неопределено време. Неофиту кој е во посета на САД имал средба со првиот заменик на генералниот секретар на ОН, Јан Елијасон со кого разгледале перспективи за процесот на преговори.
Неофиту посочил пред ОН дека новиот кипарски претседател Никос Анастасиадис е подготвен за барање начини за мирно решавање на кипарското прашање со посредство на ОН. Според него, несоодветно е да се обноват преговорите меѓу заедниците на Кипар во момент кога се даваат големи напори за стабилизирање на економијата во државата.
XS
SM
MD
LG