Достапни линкови

ЕУ фокусирана на последиците врз БиХ со влезот на Хрватска во ЕУ


Портпарол на европскиот комесар за проширување Петер Стано
Портпарол на европскиот комесар за проширување Петер Стано изјави дека Европската комисија работи на изнаоѓање решение со кое ќе се намалат негативните економски последици врз БиХ со влезот на Хрватска во ЕУ. Според него, Европската комисија сега работи на воспоставување посебен режим на проток на стоки од БиХ низ хрватското пристаниште Плоче по 1 јули, кога е во план влезот на Хрватска во Унијата.
Стано смета дека членството на Хрватска во ЕУ ќе има позитивен ефект за БиХ доколку таа држава се фокусира врз реформи.
XS
SM
MD
LG