Достапни линкови

УНИЦЕФ-израелската војска малтретира палестински деца


УНИЦЕФ соопшти дека палестинските деца кои биле притворени од израелската војска се предмет на широко распространето, системско и институционално малтретирање. Според извештајот, секоја година околу 700 палестински деца на Западниот брег, главно од машки пол меѓу 12 и 17 години биле уапсени. Најчесто поради тоа што фрлале камења кон израелските безбедносните сили.
Организацијата индентификувала примери кога на суров, нехуман и деградирачки начин израелската војска се однесувала со децата.
XS
SM
MD
LG