Достапни линкови

Грците меѓу најдолговечните во ЕУ


Грците се меѓу најдолговечните граѓани во Европската унија. Според податоците на европската служба за статистика Евростат, просечниот животен век кај жените во Грција е 66,9 години, додека кај мажите 66,4 години. Земјата се наоѓа на трето место по најдолг и здрав живот. На листата пред Грција се наоѓаат само Малта и Шведска. Податоците на Евростат покажуваат дека Грците живеат просечно осум години повеќе од Германците.
XS
SM
MD
LG