Достапни линкови

Молдавскиот парламент изгласа недоверба кон владата


Молдавскиот премиер Влад Филат
Молдавскиот парламент денеска ја отфрли прозападно ориентираната влада на премиерот Влад Филат. Гласањето беше предложено од опозициската Комунистичка партија поради обвинувањата за корупција во владата. Претседателот Николае Тимофти сега ќе треба да предложи нов премиер, кој ќе има три обиди да формира кабинет во наредните 45 дена.
Доколку новоименуваниот премиер не успее Претседателот ќе го распушти Парламентот и ќе одреди датум за одржување на предвремени парламентарни избори.
XS
SM
MD
LG