Достапни линкови

ОН со критика за почитувањето на човековите права во Иран


Специјалниот известувач на Советот за човекови права на ОН за состојбата на правата во Иран објави напредна неиздадена верзија во која се критикува владата на оваа земја за недостатоците во однос на основните права и за неспроведување на сопствените закони.
Извештајот, објавен вчера, забележува дека не се почитуваат изборните закони и оти има значајни и неразумни ограничувања за правата на иранските граѓани да се кандидираат за претседател.
Исто така во текстот пишува и за континуираното апсење, пртивор и гонење на новинари според одредбите од законот за печат од 1986 година, кој содржи 17 категории на недозволени содржини.
Извештајот ги критикува и тортурата и егзекуциите во Иран.
XS
SM
MD
LG