Достапни линкови

Ватикан - последната аудиенција на Бенедикт 16


Ватикан соопшти дека 50 илјади луѓе набавиле карта за да ја проследат денешната последна аудиенција на Папата Бенедикт 16, но дека 200 илјади луѓе дошле да се простат пред неговото заминување од папскиот престол.
Папата официјално заминува утре и е првиот католички понтиф кој тоа го прави во изминативе 600 години. Бенедикт 16 кој има 85 година заминува поради здравствени причини и ќе продолжи да ја носи папската одора а ќе биде нарекуван „папа во пензија“.
Неговиот наследник ќе биде избран од „Конклавата“ на кардиналите следниот месец пред Велигден.
XS
SM
MD
LG