Достапни линкови

Попушта браната на Слатинското Езеро, опасност од уривање


Селото Слатино и Слатинско Езеро во општина Дебарца.
Дел од браната на Слатинското Езеро попушти, а големи количества вода се излваат по полето. Македонските медиуми објавуваат дека ситуацијата е алармантна, напукнатата брана може да се урне и да ги поплави околните села и нивите. Надлежните не успеаја да ги реализираат мерките за празнење на езерото. Нуркачите отворија еден испустен вентил, но после ризичните обиди се откажаа од отворањето на главниот вентил за да се намали притисокот на водата. Вториот вентил, на длабочина од 8 метри, не можел да се отвори поради неисправен механизам. Земјено насипната брана е изградена во 1963 година и во минатото се случувале напукнувања но, никогаш олку сериозни.
XS
SM
MD
LG