Достапни линкови

Испитаното млеко произведено во Македонија е безбедно


Илустрација: Битолска млекарница.
Млекото и млечните продукти произведени во Македонија, кои се во продажба и кои беа тестирани, се безбедни за употреба. Агенцијата за храна и ветеринарство соопшти дека се работи за резултати од над 20 земени примероци, но од утре ќе се проверуваат и уште 15-ина други мостри од млеко за да се утврди присуство на афлатоксин. Директорот на Агенцијата Дејан Рунтевски рече дека резултатите од мониторингот на суровото млеко, што е уште поважно, направен на почетокот на февруари, покажува дека во ниту еден случај од земените девет мостри од девет региони во Македонија нема надминување на максимално дозволената граница прошишана во Правилникот за присуство на афлатоксин М1 од 0,05 микрограми.
XS
SM
MD
LG