Достапни линкови

ВМРО-ДПМНЕ: Споменикот на Јакимовски е помал од владиниот


Во скопската населба Козле во општина Карпош денеска беше поставен споменик на народниот херој Кузман Јосифовски Питу. Општината соопшти дека споменикот е поставен во близина на местото на неговото погубување кое се случи на 25 февруари 1944. По поставувањето на споменикот кој што свечено ќе биде откриен на 25 февруари годинава, реагираше и владеачката партија ВМРО-ДПМНЕ. Во нивната писмена реакција е наведено дека споменикот е направен многу помал од оној што Владата и општина Центар ќе го постават.

„Со оглед на тоа што споменикот го почнаа многу подоцна од оној кој го најавија и го реализаираат Владата на Република Македонија и општина Центар, Стевчо Јакимовски побрза да го заврши овој споменик, пред Владата да постави ист таков во Центар за околу еден до два месеци од сега“, стои во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.

Според ВМРО-ДПМНЕ, за да стигне да го заврши еден месец пред Владата, чиј споменик е во завршна фаза на полирање, Стевчо Јакимовски споменикот во Карпош го направил многу помал од оној на Владата.


XS
SM
MD
LG