Достапни линкови

Чешката влада ќе и плаќа отштета на црквата


Чешката влада потпиша договор со претставници на 16 цркви и религиозни организации, според кој ќе им исплати стотици милиони како компензација за одземените имоти за време на комунистичкото владеење. По потпишувањето, чешкиот премиер Петр Нечас изјави дека ова е акт на правда. Според договорот, владата на Чешка ќе треба да им исплати на црквите околу 3 милијарди долари во наредните 30 години, а ќе им бидат вратени и околу 56 насто од имотите, кои сега се во сопственост на државата. Левичарската опозиција го оспори вој план пред Уставниот суд.
XS
SM
MD
LG