Достапни линкови

Македонскиот јазик официјален во српската општина Пландиште


Обединетата македонска дијаспора ја поздави одлуката со која општината Пландиште во Србија, во која живее голема македонска заедница, го прогласи македонскиот за службен јазик на општината. Оваа иницијатива е охрабрувачки пример за другите општини со големо македонско население во Србија, како и во Албанија, Грција и Бугарија, велат од оваа Организација, изразувајќи очекување дека и другите општини во Србија со големи македонски заедници, како Јабука и Панчево, ќе го следат примерот на Пландиште.
XS
SM
MD
LG