Достапни линкови

Конклавата за избор на новиот папа пред 15 март?


Папата Бенедикт 16
Ватикан ја разгледува можноста конклавата на која треба да биде избран новиот папа да почне пред 15 март, односно пред терминот кој е предвиден во процедурата во случај на повлекувањето на поглаварот на римокатоличката црква, изјави потпаролот на Ватикан Федерико Ломбарди.
Повлекувањето на папата Бенедикт 16 од должноста стапува на сила на 28 февруари. Според правилата, конклавата може да биде свикана од 15 до 20 дена по повлекувањето на папата.
XS
SM
MD
LG