Достапни линкови

Новинари од забранет весник протестираат во Казахстан


Новинари од забранетиот казахстански опозициски весник „Голос Републики“(Гласот на републиката) протестираат пред судот во главниот град Алмати.
Новинари од забранетиот казахстански опозициски весник „Голос Републики“(Гласот на републиката) протестираат пред судот во главниот град Алмати. Неколкутемина демонстранти сметаат дека забранувањето на весникот е задушување на независните медиуми во Казахстан. Се очекува главната уредничка Татјана Торбачева денеска да биде изведена пред суд. Нејзиниот весник, но и десетина други медиуми, беше забранет во декември поради објавување, како што соопштија властите, „екстремистичка содржина“. Трубачева и нејзиниот тим пред две недели почнаа да објавуваат нов неделник наречен „Рипаблик“. Во импресумот, таа е наведена како „главен читател“. Весникот печати 99 копии неделно, што му дозволува да избегне официјална регистрација. Траубачева рече дека е обвинета за непочитување на судската одлука за забрана на нејзиниот весник.
XS
SM
MD
LG