Достапни линкови

Иванов: НАТО од РМ направи кандидат за гинис


Ова го изјави македонскиот шеф на државата, Ѓорге Иванов на конференцијата за безбедност во Минхен. Имаме 14 акциски планови за членство, 18 ротации на македонски мировници во Авганистан, а ги имаме сите обврски и ризици како учесници, меѓутоа, немаме ниту една привилегија.
„Затоа сме незадоволни од НАТО. ЕУ најде начин да биде иновативна и креативна, отвори дијалог на високо ниво... Ќе се радуваме ако има таква креативност и од НАТО. Алијансата сепак е архитектура која треба да се гради“, е пораката што ја упати македонскиот претседател Иванов на сесијата на која учествуваа и претседателите на хрватска Иво Јосиповиќ, на Азербејџан Илхам Алиев и МНР на грзија и на Казахстан Маја Панџикидзе и Ерлан Идрисов, а претседаваше Марти Ахтисари.
XS
SM
MD
LG