Достапни линкови

Протести против српскиот јазик во Вуковар


Во хрватскиот град Вуковар денеска се одржа нов протест поради воведувањето на српскиот јазик и неговото кирилично писмо во службена употреба во вуковарската општина. Mеѓу демонстрантите најбројни беа ветераните од војната од 1991 до 1995 година.Според пописот на населението од 2011 година, 34.87 проценти од жителите на Вуковар се Срби, со што согласно хрватското законодавство, српскиот јазик и неговото писмо можат да се користат во службена употреба во општината.
XS
SM
MD
LG