Достапни линкови

ХРВ - предизвиците за демократијата остануваат


Хјуман Рајтс Воч во денешниот извештај ги евалуира човековите права во над 90 земји и предупредува дека повекето се соочуваат со предизвици за демократијата. За Блискиот Исток се наведува дека по арапската пролет од решителноста на новите влади ке зависи дали ке победи демократијата или ке се воспостави нова форма на авторитарни режими.
За Русија се наведува дека Владимир Путин по враќањето на претседателската функција, презема мерки со кои го крши граѓанскиот активизам. Иранскиот режим продолжува со репресиите, додека за Авганистан се наведува дека владата немала ефективен одговор за насилството против жените.
XS
SM
MD
LG