Достапни линкови

ЕБРД прогнозира 1,8 отсто раст за македонската економија


Најновата прогноза на Европската банка за развој за растот на македонската економија годинава е 1,8 проценти. Според најновиот извештај, ЕБРД предвидува раст на БДП за 2013 година во Хрватска и Црна Гора 0,8 проценти, Бугарија 1,9 проценти, Албанија 2 проценти, Србија 2,1 и Косово три проценти. Прогнозата за целиот регион е дека економијата ќе има раст од 1,5 проценти, а растот за европската економија е 1,2 проценти. Владата очекува растот на економијата годинава да биде 2 отсто, а Светската банка го проектира растот на 1 отсто.
XS
SM
MD
LG