Достапни линкови

Продолжува судењето на американскиот командант кој уби 15 Авганистанци


Роберт Белјс
Американски воен судија нареди командантот Роберт Бејлс, припадник на армиските сили, обвинет за убиство на 16 авганистански цивили, да биде подложен на официјален здравствен преглед. Судијата Џефри Ненс пресуди дека Бејлс мора да се подложи на ревизија, пред судот да ја прифати секоја негова молба дека страдал од ментални проблеми во времето кога го извршил криминалот. Прегледот ќе биде спроведен од страна на неутрални лекари кои треба да ја утврдат неговата ментална состојба во времето на кривичното дело и дали тој е способен да го издржи судењето. Адвокатите на Бејлс изјавија дека тој можеби претрпел сериозни повреди на мозокот од импровизирана експлозија на бомба за време на едно од неговите патувања во Ирак. Бејлс е обвинет за убиството на 16 цивили за време на ноќното дивеење низ две села во провинцијата Кандахар во март минатата година.
XS
SM
MD
LG