Достапни линкови

Изетбеговиќ - Денот на Република Српска е неуставен празник


Членот на Претседателството на БиХ Бакир Изетбеговиќ.
Членот на Претседателството на БиХ Бакир Изетбеговиќ пред Уставниот суд поднесе барање за оцена на уставноста на членови од Законот за празници на Република Српска со кои како официјален празник во тој ентитет 9 јануари се утврдува како Ден на републиката. Тој смета дека Законот за празници во Република Српска не е во согласност со Уставот на БиХ и меѓународните
конвенции што ги штитат човековите права.
XS
SM
MD
LG