Достапни линкови

ММФ бара Албанија да ги зголеми даноците


Меѓународниот монетарен фонд побарал од албанската Влада да ги зголеми даноците, со цел да ги задоволи барањата на буџетот и да го запре растот на јавниот долг.
Експертите на ММФ и препорачуваат на Владата во Тирана да почне повеќегодишна остра буџетска политика, со цел да го стави под контрола долгот. Политика главно треба да се ориентира кон приходите со зголемување на директните даноци, како што се персонален данок, данокот на добивка кај бизнисите.

Освен зголемувањето на даноците, ММФ препорачува и други мерки, како ставање крај на дефицитот на пензиите, потоа да не се намалат јавните инвестиции и искористување на парите од приватизациите за намалување на долгот и подмирување на заостанати фактури.

Според ММФ економскиот раст во Албанија ќе биде низок се до 2017 година.
XS
SM
MD
LG