Достапни линкови

За прв пат жени во Саудијскиот Совет


Саудијскиот крал Абдула, денеска со декрет, за прв пат во историјата, наименува жени во највисокиот советодавен тим. Советот, во кој има вкупно 150 члена, ја советува владата за политички и законодавни прашања, а сите членови ги наименува кралот. Сепак, 30-те жените во советот ќе влегуваат низ посебна врата и за нив ќе има посебен простор за да не се мешаат со мажите. Во Саудијска Арабија сеуште има голем број рестрикции за жените, како на пример, забрана за патување, одење на работа или пак да отворат сметка во банка без дозвола од маж.
XS
SM
MD
LG