Достапни линкови

Наскоро инсулин за дијабетичарите без инекции


Научниците објавија дека истражувањето за тоа како инсулинот влијае на молкуларно ниво може да стави крај на секојдневната потреба од ставање инекции на болните од дијабетис.
Американско – австралиски тим ја утврдил начинот како инсулинот го превзема шекерот од крвта и го претвора во енергија.
Лидерот на тимот Мајк Лауренс изјави дека ке можат да се предизвикуваат нови медикаменти кои ке се користат без употреба на инекции.
Во светот од дијабетис страдаат 347 милиони луѓе.
XS
SM
MD
LG