Достапни линкови

Ховит - Не смее да се толерира блокирање на проширувањето на ЕУ


Ричард Ховит, известувач за Република Македонија во Европскиот парламент.
Блокадите за прием на нови членки во Европската унија од страна на актуелни земји членки кои го прикриваат нивното противење, не смее да се толерира и за тоа тие треба да трпат последици поради прекршените ветувања. Перверзно е што во актуелната ситуација со Грција, ЕУ не успеја да и постави услови на Атина да го реши долгогодишниот спор за името со Скопје.

Овие ставови ги презентира денеска пред Истражниот комитет за проширување на ЕУ при Британскиот парламент европратеникот Ричард Ховит, кој е и известувач за Република Македонија во Европскиот парламент, пренесува МИА.

Во своето излагање, Ховит предлага во Европскиот совет да почне да се применува отворено гласање по прашањата за пристапување, да се воведат клаузули во идните пристапни договори со кои ќе се спречи новите членки да применуваат вето, да и се даде мандат на Европската комисија да известува за „трошоците за непроширување“ со земјите во регионот, како и Европската унија да назначи арбитер, кој ќе ги решава билатералните спорови помеѓу актуелните и идните земји членки.
XS
SM
MD
LG