Достапни линкови

Двајца романски новинари осудени заради изнудување


Букурешт - Собрание
Апелациски суд во Клуж ги осуди условно на три години Флорин Асимионесеј, директор на весник и Алин Токан уредник на весник поради изнудување политичари и бизнисмени во периодот 2001-2004 година.
Двајцата се осудени да платат по 22.000 евра обештетување на министерот за транспорт Релу Фенекиу и други лица. Фенекиу изјави дека откако не одобрил рекламирање во нивниот весник, новинарите му публикувале статии со клевети за семејството и неговите бизнис интереси. Весникот, кој сега се вика „Добар ден Јаш“, публикуваше редакциски материјал во кој го оквалификува решението на Судот како политички мотивирано.
XS
SM
MD
LG