Достапни линкови

Кипар нема да приватизира државни фирми за исплаќање долгови


Кипарскиот претседател Димитрис Христофиас.
Кипарскиот претседател Димитрис Христофиас изјави дека ќе го отфрли секое барање од меѓународните кредитори за продажба на државни компании како дел од договорот за доделување кредитна помош на земјата.

Планот за постигнување спасувачки договор со Европската комисија, Европската централна банка и Меѓународниот монетарен фонд предвидува Кипар сериозно да размисли за приватизација доколку долгот на земјата се покаже како неодржлив.

Земјите членки од еврозоната ќе треба да донесат одлука за доделување спасувачки заем на Кипар на 21 јануари.

Во меѓувреме, кипарскиот министер за финансии Васос Сиарлис изјави дека до март нема опасност од прекин на државните плаќања на Кипар.
XS
SM
MD
LG