Достапни линкови

Светска банка најави помош за Ирак


Светската банка најави помош од 900 милиони долари за да им помогне на Ирачаните да отвораат работни места, да се изградат посилен институции, и подобро да управуваат со ресурсите на Ирак. Од агенцијата за кредитирање на меѓународниот развој соопштија дека четири-годишниот план за помош е дизајниран од страна на Светската банка и ирачката влада, во соработка со локални и регионални влади, приватниот сектор, групи на граѓанското општество, академици и донаторски организации. Во соопштението се вели дека стратегијата е насочена кон помагање на Ирак во "управување со сопствените ресурси поефикасно и поефективно" и промовирање на разноликост на економијата и растот на приватниот сектор. Сепак се потенцира дека како "конфликтна држава" Ирак "останува кревка" и "правилното управување" со своите огромни нафтени богатства и човечките ресурси, заедно со подобрената клима за инвестирање, ќе биде клучно за раст и работни места.
XS
SM
MD
LG