Достапни линкови

Самит на ЕУ во Брисел за контрола на банките


Лидерите на Европската Унија денеска во Брисел го започнуваат 6-тиот самит во оваа година. Во фокусот е предложената банкарска унија, односно супервизијата на сите поголеми банки во Европската Унија. Доколку овој предлог биде одобрен, а Европскиот парламент го изгласа, Европската централна банка ќе почне да ги надгледува сите поголеми банки од март наредната година, а од почетокот на 2014-та, ќе биде одговорна за околу 6.000 банки во Европа.
XS
SM
MD
LG