Достапни линкови

Во светот се одбележува Денот на човекови права


Со цел да се образуваат луѓето, особено децата и младите за нивните човекови права и важноста од бранењето на тие права во општествата, денеска се одбележува Денот на човекови права. На 10 декември 1948 година, Генералното собрание на ОН ја усвои Универзалната декларација за човекови права. Декларацијата, во која се наведени широк спектар политички, граѓански, социјални, културни и економски права, не е обврзувачки документ, но ОН оценуваат дека поттикнала донесување на повеќе од 60 договори за човекови права и продолжува да влијае на однесувањето на владите во светот.
XS
SM
MD
LG