Достапни линкови

Парламентарни избори во Романија


Денеска во Романија се оддржуваат парламентарни избори на кои над 18 милиони луѓе имаат право на глас. Романците ќе гласаат за вкупно 2.400 кандидати од 30 политички субјекти - партии, сојузи, организации на нацилнални малцинства кои ќе се борат за место во Парламентот за следниот четиригодишен мандат. Во Двата дома има вкупно 470 пратеници, но бројот на мандатите може да надине 500 поради сложенот изборен систем, кој е комбинација на мнозинскиот и пропорционалниот.
Според анкетите фаворит на изборите е владејачкиот левоцентристички Социјал-либерален сојуз на премиерот Виктор Понта.
XS
SM
MD
LG