Достапни линкови

Парламентарни избори во Албанија во јуни 2013


Албанскиот претседател Бујар Нишани го потпиша декретот со кој на 23 јуни 2013 година ќе се оддржат парламентарни избори. Албанија е под притисок од ЕУ да оддржи фер и слобдоно избори доколку сака да стане членка на Унијата. На последните парламентарни избори во 2009 тата година премиерот Сали Бериша освои половина од 140 те места во парламентот по што го доби мнозинството кога коалицираа со социјалитичкото движење за интеграција.
Опозицијата ги обвинуваше за изборна измама по што во државата настапи политичка криза. Брисел соопшти дека Албанија не може да се приклучи кон ЕУ доколку не оддржи избори според меѓународни норми и додека не преземе чекори за подобрување на демократските процеси. Над 3 милиони жители во Албанија имаат право на глас.
XS
SM
MD
LG