Достапни линкови

Кои се трите бугарски услови за подршка на Македонија?


.
Шефот на бугарската дипломатија Николај Млaденов во писмо упатено до македонскиот министер за надворешни работи Никола Попоски предлага три чекори за нормализација на односите меѓу двете земји, како услов Бугарија да ја поддржи македонската интеграција во ЕУ.
Првиот услов е да се потпише спогодба за добрососедски односи и соработка, која ќе биде според највисоките европски стандарди и ќе се базира на Декларација што во 1999 година ја склучија двете земји.
Вториот чекор би бил изградба на неопходна инфраструктура за засилена соработка, како и создавање заеднички работни групи за подобрување на односите во клучните области.
Како трето Софија предлага формирање на совет на високо ниво во форма на годишни меѓувладини средби.
„Ако се гарантира исполнувањето на предлозите, тоа ќе ја осигура поддршката од Бугарија за интеграцијата на Република Македонија во ЕУ“, наведува Младенов во писмото.
То посочува дека Бугарија од осамостојувањето на Македонија ги поддржува нејзините напори за евроатланска интеграција, но оти во последните години билатералните односи не се на ниво соодветно за две толку блиски и заемно поврзани земји. Младенов искажува незадоволство од „антибугарскатаите дејства и реторика во Македонија“, кои, како што наведува, „имаат за цел да го нагласат тоа што ги разделува, а не што ги обединува двете земји“.
XS
SM
MD
LG