Достапни линкови

Одобрена нова транша од спасувачкиот пакет за Грција


Меѓународните кредитори на Грција постигнаа договор кој и одобрува на презадолжената земја да ја прими следната транша од спасувачкиот пакет. По разговорите во Брисел, министрите за финансии на еврозоната и ММФ се согласија да го намалат грчкиот долг за 40 милијарди евра, кратејќи го до 124 проценти од Бруто домашниот производ до 2020 година. Ова и го отвора патот на Грција да ја прими траншата од околу 44 милијарди евра за исплата на платите, пензиите и добавувачите во декември.
Конечното одобрување ќе зависи од националните парламенти согласно со договорот во некои земји.
Меѓународните кредитори на Грција се обврзаа да и дадат на земјата вкупно 240 милијарди евра во спасувачки кредити. Досега Атина добила околу 150 милијарди евра. Како услов за оваа помош Грција воведе непопуларни мерки на штедење.
XS
SM
MD
LG