Достапни линкови

НВО секторот во Русија бојкотира контроверзен закон


Десетина руски невладини организации одбиваат да го почитуваат рестриктивниот закон за нивните активности. Контроверзниот закон за НВО секторот беше донесен минатата година со кој органзицациите се обрзани да се регистрираат како „странски агенти“ до 21 ноември доколку добиваат пари од странство.
Денеска на московската зграда што е седиште на меморијалниот центар за човекови права, беше испишан графит „ Странски агент.Јас ги сакам САД.“Шефот на центарот Олег Орлов изјави дека десетина невладини организации го бојкотираат законот затоа што негова цел е луѓето од НВО секторот да бидат стигматизирани како шпиони.
XS
SM
MD
LG